Sunday, June 1, 2014

Träff 3: Normer och regler

Tredje gången vi träffades avslutade vi golvet och sedan bytte ut de bärande bjälkarna under golvet till ekstockar såsom jag förklarade i slutet av förra inlägget.

Sedan var det dags att konstruera väggarna. Bakväggen var rätt enkel att bygga när vi hade bestämt oss för fönster och var de skulle placeras. Vi ville ha fönster högt upp på väggen för att släppa in ljus men ändå lämna plats för hyllor och skåp längre ner på väggen. Kursledarna hade fått in ett gäng begagnade fönster och vi hittade två höga fönster som vi kunde sätta in i väggen liggandes. De skulle ändå inte vara öppningsbara så det spelade ingen roll om de var konstruerade för att öppnas.

Ett litet dilemma var att fönsterbågar är inte bärande konstruktioner. Stefan tyckte dessutom att det skulle bli snyggast att sätta in fönstren högst upp på väggen. Detta skulle både ge mer plats till förvaring på väggen och även vara snyggare då att överdelen av fönstret skulle ligga kant i kant med innertaket. De liggande fönstren var bredare än de 60 cm vi lämnade mellan väggreglar och hammarbandet (dvs den liggande regeln som låser väggreglarna) var inte tillräckligt starkt att bära upp taket utan att ha väggregler direkt under takstolarna. Därför måste taket konstrueras så att det skulle bära upp sig själv. Det återkommer jag till i nästa avsnitt då vi bygger taket.

Så här såg väggen ut när vi hade byggt klart innan vi reste den:


Det syns hur vi reglat för att skapa plats för fönsterbågarna och även sneda reglar (snedsträva) för att stabilisera väggen i sidled. När vi vara klara med konstruktionen var det lätt att resa den.


Så snart som vi rest väggen skulle vi låsa den så att den inte flyttade på sig. Vi fick ändå justera den i efterhand för att bli helt rak men det hade säkert blivit mycket värre om vi inte låst den när vi hade rest upp den. Ett tips i detta läge är att fästa de plankor, som skall hålla väggen på plats, först nedtill och sedan låsa upptill. Det blir jobbigare när man gör tvärtom. Det försökte vi nämligen göra...



När bakväggen satt, då skulle vi börja med framväggen. Men hur gör man för att få till rätt lutning på framväggen? Efter en konsultation med Stefan konstruerade vi en bauta vinkelhake. Sedan var det bara att mäta upp längden på taket för att få rätt vinkel på väggen, den längden hade vi räknat på när vi ritade huset. Så här såg det ut när vi höll på att bestämma vinklarna:


Vi ritade av vinkeln på den lutande väggregeln och konstruerade några identiska regler som skulle fästas direkt på golvbjälkarna. Vi visste inte hur fönsterkonstruktionen skulle bli på framsidan och därmed inte exakt var vi skulle sätta de regler som skulle sitta mitt i väggen. För att ge oss flexibilitet i konstruktionen använde vi en bärande regel som hammarband på framväggen. Den var så stadig att den klarade av att bära upp taket även om väggreglarna sitter längre ifrån varandra och därmed kunde vi vänta med beslutet om placering av fönster och eventuella dörrar på framsidan.

Så här såg det ut när vi var klara.


Plötsligt började husets form och karaktär blir synlig. Varje steg som vi blev klara med kändes kul, men detta var ett speciellt ögonblick då det började liknar ett hus. Fast det var mycket kvar att göra för att konstruera väggarna, vilket blev vår uppgift för nästa kurstillfälle.

No comments:

Post a Comment